ENCONTRE DE TEATRE EN CATALÀ




El nostre centre ha participat a totes les edicions de l'Encontre de Teatre. És una activitat extraescolar organitzada per l'associació Trenta-1 i que serveix per incentivar i motivar tant els alumnes com el professorat que fa teatre als centres educatius de secundària.

Durant l'Encontre els participants assisteixen a 4h o 5h de taller (improvisació o maquillatge, o percussió, o creació de personatges...), poden veure alguna representació (a càrrec d'actors professionals o d'alumnes de la seva mateixa edat) i després ensenyen a la resta una petita mostra d'allò que han treballat al llarg de la/les jornada/des.





Al llarg d'aquests anys, l'encontre s'ha realitzat en diferents llocs: Lluc, La Porciúncula, Muro, Artà i Andratx.

Anirem recollint aquí la nostra participació a les diferents edicions. Però ho anirem fent a poc a poquet perquè hem de recollir imatges i informació de 29 edicions!!!



Edició  29è Encontre de teatre  (Andratx, 6 i 7 d'abril) ANUL.LADA per contenir l'expansió del CORONAVIRUS (COVID 19)
Enguany l'Associació Trenta-1 s'havia proposat que l'encontre duriàs dos dies. En principi, teníem previst anar -com sempre que tenia aquesta durada- a Artà, però hi ha hagut una incompatibilitat d'activitats i havíem hagut de canviar de lloc. Ens consta que s'havien fet gestions perquè l'encontre es pogués fer a Artà o, a Alcúdia o a Porreres o a sa Màniga... finalment, el poble que havia volgut acollir l'activitat és Andratx, que tot i que no té un teatre modern, ens acull amb els braços ben oberts i ens dona facilitats..
Aquí teniu el programa inicialment previst:


Dilluns  6 d´abril de 2020
8’00h: Partida dels autocars des dels diferents centres escolars cap a Andratx.
9h- 10’30h Recepció dels participants. Animació teatral de benvinguda al voltants del teatre de Sa Teulera.
10’30h-11h: Reunions simultànies amb professorat i alumnat
11’15 h-13’30h: Primera sessió dels tallers
13’45h-14’45h: Dinar a càrrec de cada participant.
15h-17h:  Segona sessió dels tallers
17’30h- 19’30h: Activitat col·lectiva (pendent de concretar)
20h-21h: Sopar al restaurant assignat.
21’30h: Representació teatral a Sa Teulera (El mecanoscrit?)
23h: Trasllat en autocar  i acomodació a l’hotel assignat al Port d’Andratx. Pernoctació.

Dimarts, 7 d´abril de 2020
8h-9h. Berenar a l’hotel.
9h-9’30h. Trasllat
9’30h- 10’15h: Animació
10’30h a 12’30h : Tercera sessió dels tallers.
13h-14’30h: Dinar al restaurant assignat
15h-17h: Quarta sessió dels tallers.
17’30h: Els tallers mostren la seva feina ( Teatre de sa Teulera)
19’30h. Recollida d’equipatges
20h: Partida dels autocars des d’Andratx fins als centres.

20’30h-21h: Arribada als centres.

També ja s'havia demanat als assistents que sol·licitassin el taller a què volien assistir. Mirau quina xulada!


TALLERS



Professor/a
Títol del taller
Descripció breu
Roba o material 
Currículum
Foto
1
Antoni Lluís Reyes Duran
INTERPRETACIÓ DAVANT LA CÀMERA
Part teòrica: com es desenvolupa un rodatge. Part pràctica: Com interpretar davant la càmera? Eines, recursos i pràctica. A partir de la tria de seqüències de sèries que els agradin als alumnes i de fer-ne una recerca farem feina amb les seqüències triades: anàlisi, memorització, assajos i gravació.
Còmoda
Llicenciat en Filologia Catalana i Art Dramàtic. Actor a sèries de TV: L'anell, Hotel Bellavista, La Riera i Amor de Cans. També guionista i creador de la sèrie Amor de cans.
2
Marina Salas Burguera
INICIA LA TEVA PRIMERA ESCENA TEATRAL
De la imaginació al paper. Gràcies a un seguit de premisses, iniciarem (i potser acabarem) aquella primera escena teatral que tant desitges escriure. Drama, comèdia, thriller? Tant se val. Un seguit d'hores d'escriure per acabar donant veu a aquestes petites escenes amb una lectura dramatitzada final.
Paper i bolígrafs
Actriu i dramaturga. És graduada en Art Dramàtic per l'ESADIB. També s'ha format a la universitat d'arts socials d'Ottersberg (Alemanya) i a la Sala Beckett de Barcelona. Va guanyar el certamen d'Art Jove de dramatúrgia el 2019 i ha escrit una peça pel programa Ficcions del Teatre Principal de Palma (Latituds). Com docent ha impartit diferents de dramatúrgia als Espais Joves de Palma i al cicle cultural Arrel-art.
Actualment és assistent de producció a Produccions de Ferro i coordinadora de residències artístiques al Teatre del Mar.
3
Toni Amengual Lorenzo
DINÀMIQUES DE PERCUSSIÓ CORPORAL
Amb les dinàmiques de percussió corporal arribarem a percebre el nostre cos com a un univers sonor capaç de produir ritme.
      Roba i calçat còmode.
-Estudis de percussió afro-cubana, llatina i brasilera amb Miguel "Angá", Mestre Memeu, Eden Paulo, César Veloso, Marivaldo Paîm, etc
-Estudis de percussió corporal amb Quim Gironell, Keith Terry, etc
-Estudis de cajón flamenc amb "El Piraña".
Discs enregistrats: Musica Nostra, Andreu Muntaner Lobo", Jaume Anglada, Felip Carbonell i Tumbet, etc
-Des del 2005 com a professor de percussió a Factoria de Músics.
-Des de 2008 com a professor de diverses batucades a les Illes.
-Des de 2010 com a professor de percussió corporal als centres educatius de les Illes.
4
Rafel Fiol Jordà
EXPRESSIÓ CORPORAL APLICADA AL TEATRE
Què vol dir ''estar'' damunt l'escenari? Sóc conscient del meu cos i del que faig?
Farem un tast de tècniques individuals i grupals per descobrir un cos disponible i actiu. Experimentarem i cercarem emprant diversos jocs ,
exercicis i dinàmiques de grup.
Roba esportiva màniga llarga per si hem de fer treball de terra. Calçat esportiu.
Graduat en art dramàtic per l'Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears. Ha participat en diverser obres de teatre de text i teatre musical com ''Deliri d'una nit d'estiu'' o ''Peter Pan, el musical de Broadway''. També treballa dins l'àmbit de la música com a professor de cant modern i amb el Palma Gospel Singers i Mallorca Gospel Experience.

5
Jaume Seguí Morro
DEL MOVIMENT ESTÀTIC AL JOC ESCÈNIC
A través de 7 imatges representatives al llarg de tota una vida, mirarem de trobar l'organicitat del moviment per passar d'una imatge a l'altra i alhora crear el fil conductor per fer-ne una posada en escena.
Roba còmoda per a treball corporal.
Estudis a l'Écolé Internationale de Théatre Jacques Lecoq de París (1997-98), llicenciat en Art dramàtic per l'ESADIB, professor de Dansa aplicada a l'art dramàtic (2018-19) ESADIB, actor, ballarí, director i professor de diferents tallers de teatre, infantils, joves i adults, durant els darrers 20 anys.
6
Pere Mas Sureda
FESTA
FESTA com un espaci-temps que reivindica l'encontre com a acte "per se". La recerca serà moure'ns juntes, vibrar per a transformar-nos col.lectivament des del plaer, el goig i l'alegria de ser lliure en un espai comú.
Partir de les reflexions i conceptes que ens ofereix la festa, la celebració:
Com celebram? Què celebram? De quina manera celebram?
                Roba per ballar
Llicenciat a l’Esadib marxa a Madrid a estudiar al Museu Nacional d’Art Contemporani Reina Sofia. Allà coneixerà a artistes com Chus Dominguez, Idoia Zabaleta, Los Torreznos, Cris Blanco, Cuqui Jerez o Rosa Casado, i teòrics com Jose Antonio Sánchez, i Oscar Cornago. Desenvolupa un treball d’investigació sobre la dansa en diàleg amb la pintura, a més de continuar la seva formació en dansa contemporànea. Roda varies peces para-cinemàtiques amb el seu company de màster Israel León.
Tornat a Mallorca formarà part de l’elenc de la companyia Res de Res en l’estrena de “Fuga” al Festival Grec amb la co-producció del Teatre Principal de Palma i d’alguns espectacles en la companyia de carrer Madame Lena. Treballa amb Joan Gràcia (El Tricicle) en la “Fun Fair” de Port Adriano, i es forma com a pedagog en teatre i dansa fins que la seva activitat professional es veu pausada per una lesió.
Després d’això arranca el seu primer projecte de creació “78Diumenges”. Guanya el premi a millor actor de l’onzena edició del teatre de barra i estrena “Capaltard” obra guanyadora del premi Llorenç Moyà 2017.
7
M. Gràcia Moragues Cantallops i Mateu Cañellas Sureda
INICIACIÓ A L’ACRODANSA
Introducció a les acrobàcies bàsiques (tombarelles, rodes i verticals); Jocs de ritme, fluïdesa i moviment en l´espai; Treball en grup, en parella i individual.
Roba i calçat còmode per moure´s, esportiu. Sudadera amb caputxa per a la mostra final.
Gràcia i Mateu són artistes de circ. Formats per entre les escoles Rogelio Rivel a Barcelona i Codarts Circus Arts s´especialitzen en porters acrobàtics i manipulació de capells. Compaginen les seves creacions pròpies amb el treball per a altres companyies (De Dansers, Circ Bover, Mariantònia Oliver).
8
Marina Collado Bennasar
CREACIÓ
Crearem personatges i situacions a través de la dramatúrgia i  la 'interpretació
Llibreta, boli i un element. (l'element pot ser qualsevol cosa, ja sigui un rellotge, un peluix, etc)
Des de l’any 1997, ha participat  a la mostra de teatre escolar de Manacor. Allà on vaig descobrir la meva vocació d’artista. Així que a l’any 2010 em vaig instal.lar a Barcelona, per formar-me com a actriu al “Col.legi del Teatre de Barcelona”. Durant la seva trajectòria, ha treballat amb directores i directors com Xicu Masó, Marc Angelet, Jorge Picó, Elies Barberà, Marta Montiel, Thomas Sauerteig, Helena Tornero, Toni Lluis Reyes, Joan Antoni Sunyer, entre d’altres.
Actualment forma part de dues companyies de teatre, “S’al.lota” i “La Fil.loxera”, de les quals també ha estat una de les fundadores. Anteriorment he participat amb la cia. De mel i sucre, que varen fer l’espectacle “Sis Misteris”, on varen guanyar diversos premis, entre d’ells el de millor interpretació femenina a nivell nacional  pels Premis Buero Vallejo
(Madrid). Amb la companyia la Fil.loxera, han fet dos espectacles, “El nen mort damunt la vorera” dirigida per Pere Farran i “Estiu” escrita i dirigida per l’Helena Tornero, fent temporada a El Maldà i gira per Catalunya. A la televisió. Ha participat al capítol 992 de la sèrie “La Riera”, TV3, i a la TV-Movie FASSMAN de Joaquim Oristrell, TV3.
A l’any 2013 es va introduir al món del cinema fent el “Master d’interpretació davant càmera” a l’escola El Timbal. També ha fet diversos cursos de Clown amb la Lluna Albert, càmera amb Esteve Rovira, Laura Jou, Joaquim Oristrell, Judit Colell, entre d’altres.
També ha fet un curs d’escriptura creativa amb l’Helena Tornero i un de “ViewPoints” amb Carlota Subirós. A més de classes particulars de veu amb Marta Montiel.
A més d’actriu ha treballat com a directora de escena, com a dramaturga i dissenyadora gràfic. Tota la seva feina a: www.entremars.com
9
Joan Vila Salbanyà
IMPRODIGIS
Vols experimentar amb el vessant més divertit i atrevit del teatre? En aquest taller potenciarem la tècnica de la creativitat i l’espontaneïtat a través de jocs d’improvisació. Treballarem la recerca del personatge a partir del cos, la musicalitat del moviment i la creació de situacions tant còmiques com tràgiques.
                      Roba còmoda
Mon Joan Tiquat (Es pont d'Inca 1991), és músic, compositor i actor teatral. Graduat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i paral·lelament havent estudiat piano, percussió i violoncel. Ha treballat creant la música i interpretant sobre els escenaris per companyies com La Mecànica, Corcada Teatre, Circ Bover o El Somni produccions. És membre dels grups de música Roger Pistola i Xanguito i gaudeix improvisant amb el piano al costat de Diego Ingold. També imparteix l'assignatura d’Escena Lírica al Conservatori Superior de les Illes Balears i és el director musical de la Sonrisa Médica. Es mou transversalment a través del teatre, la dansa, la improvisació, el circ i l’òpera, mesclant, provant i jugant.
10
Margalida Salas Caldentey
CALLA I BALLA!
El taller de “Calla i balla!” és una proposta per fer que els nostres cossos s’expressin a través de la dansa.
Que quin estil? Es farà un tast de diferents formes de ballar, amb exercicis i coreografies, per anar trobant com ens agrada moure’ns.
Endinsa’t a descobrir-te dansant diferent, no calen coneixements previs.
                              Roba còmoda
Na Marga es dedica tant al món de la dansa com al de la psicologia. Participa com a ballarina en diversos espectacles tant de teatre, musicals o dansa-teatre, així com també de coreògrafa en altres. Es nodreix de gran varietat d’estils, com el clàssic, el contemporani, el jazz, el funky, etc. tant a Catalunya, com a Itàlia i Mallorca. Fa feina de psicòloga infantil i juvenil, és terapeuta a través de les arts i la creativitat. Dóna classes de dansa creativa, participa i organitza tallers i festivals de dansa.
11
Elisabet Cirerol Bibiloni
VESTUARI ESCÈNIC
Treballarem la caracterització de personatges mitjançant el vestuari que crearan els mateixos alumnes a partir de material que puguin tenir al seu abast com papers de diferents tipus, fomentant la creativitat, el reciclatge i transmetent la importància de la indumentària a l'hora de fer teatre.
Roba còmoda, si potser leggings, malles o similar que ens permetin treballar millor el vestuari a damunt el cos. Estoig amb llapis, maquineta de fer punta, goma d'esborrar, llapis de colors/pintures tipus temperes o aquarel·les (opcional), pinzell, tisores, cola blanca o de barreta.
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Formació en vestuari escènic a la Quadriennal de Praga, a la Universitat Politècnica de Barcelona, a l'Institut Català de la Moda i a l'Escola Internacional de Cinema de Colònia (Alemanya).
Dissenya el vestuari de les següents obres: "Una història vertadera", "Llum trencada" i "Madame Marie". També treballa en l'obra "Mar de fons" com ajudant de vestuari, a part de fer feina en el departament de vestuari de diversos projectes audiovisuals (pel·lícules, sèries de TV, documentals...).
A més a més és professora associada a la UIB, on imparteix l'assignatura: la representació escènica en l'escola infantil.
12
Catalina Maria Mira Domínguez
JUGA, CREA, ACTUA
La pràctica teatral requereix l’activació i l’entrenament de tots els sentits. En aquest taller farem com fan els actors: posarem l’eina a punt i crearem plegats personatges i escenes. Farem, per tant, un treball de creació col·lectiva i descobrirem un món de sensacions i reaccions a través del joc teatral.
Roba i sabates còmodes per fer treball corporal.
Els darrers 30 anys de la meva vida els he dedicat, principalment, a treballar com a actriu i a dirigir i ensenyar teatre. Algunes de les meves experiències professionals han estat: Melodies de Brouvell, Coses que feim per amor o Dones sàvies, produïdes per Fundació Teatre Principal. En cinema El Laberinto del Fauno, de Guillermo del Toro o Tacones Lejanos, de Pedro Almodóvar. I en televisió, Amor de cans, En vida teva, Mossèn Capellà, Laberint de Passions o Vallterra.

Però, un fet del tot insòlid, l'expansió de la pandèmia de Coronavirus a l'estat espanyol, ha obligat a suspendre l'edició d'enguay de l'encontre. Una llàstima!!





                                                               Edició del 28è Encontre
 
Ha tingut lloc el  dilluns dia 15 d' abril de 2019, al municipi mallorquí d' Andratx. Hi han participat 13 centres, entre ells, el nostre.

 Els tallers que s' hi han ofertat enguany: Teatre musical, Animalari, Dinàmiques corporals aplicades al teatre, Vull fer tele! La veu, Maquillatge 3, 2, 1... Impro! Caracterització, Mim corporal dramàtic, Percussió temporal, Dansa i moviment, Eines per a un actor i una actriu (fora i dins de l'escenari), aquest darrer només per alumnes que fan batxillerat d' Arts Escèniques.

I els professors de taller són aquests : Cristina Brunet, Clara Inglod, Rafel Fiol, Oliver Romero, Marina Collado, Alba Brunet, Bel Cirero, Mar Verdera, Lina Mira, Toni Amengujal, Pere Mas i Esther López.
Aquí teniu unes imatges de la jornada:


Aquí, gairebé tota la representació madinera d'enguany


Els professors de taller d'aquesta edició












El coneixeu? un nou col·laborador, examadiner
Preparant el muntatge de Pleniluni, a càrrec dels alumnes de l?IES Marratxí
Els joves actors saludant el públic

Damunt l'escenari del teatre, una mostra dels tallers

Un tast, perquè tothom sàpiga què han treballat durant la jornada

n' Antònia Maria Andreu damunt l'escenari, també





Els organitzadors, l' Associació Trenta-1



Si voleu saber-ne més, clicau aquí, és la ressenya que en van fer els de la nostra revista, Paperum

 I acabam l'edició d'enguany pensant ja en la de l´any que ve!



 Edició 27è Encontre de teatre
Es va celebrar el  dilluns dia 26 de març de 2018 a Andratx.
Hi participaren 12 centres, entre ells, el nostre.

Aquí teniu l'enllaç per si voleu saber com va anar. Clicau aquí damunt

Aquí teniu l' oferta de tallers d'enguany


27è Encontre de Teatre

   Núm
Nom del Taller
Descripció
Professor/a
Breu Currículum
La mirada de l’actor en joc

La pràctica del joc teatral requereix l’activació i l’entrenament de tots els sentits. En aquest taller, però, us proposam investigar l’escolta en el teatre a través del sentit de la vista. La vista com a font d’estímul i informació, i com a canal de comunicació que us convidi a escoltar amb la mirada i a descobrir un món de sensacions i reaccions dins el marc del joc teatral. Practicarem les mirades: directa, perifèrica, a l’infinit, a l’espectador i de l’espectador.

Lina Mira
Els darrers 27 anys de la seva vida els ha dedicat, principalment, a treballar com a actriu i a dirigir i ensenyar teatre. Algunes de les seves experiències professionals han estat: Melodies de Brouvell, Coses que feim per amor o Dones sàvies, produïdes per Fundació Teatre Principal. En cinema El Laberinto del Fauno, de Guillermo del Toro o Tacones Lejanos, de Pedro Almodóvar. I en televisió, En vida teva, Mossèn Capellà, Laberint de Passions o Vallterra.
2.
3..2..1.. Càsting i acció


Taller dirigit als joves que vulguin saber com superar un càsting. Com han d'anar vestits? Quin és el maquillatge que han de portar? Què fer amb els nervis? Com actuar davant la càmera?
Objectiu del taller aprendre i passar-ho bé al mateix temps.
 
Oliver Romero
Actor, director, guionista, pedagog.
Format a S.A.N.S, Cuarta pared, Cristina Rota, R.E.S.A.D, Teatro Asura, Estudio 3.
Ha fet publicitat, televisió, teatre, clown, animació, teatre de carrer, improvisació
3.
Percussió corporal


El que proposam en aquest taller és desenvolupar ritmes fent servir el cos (peus, palmes, cuixes...) i també la veu.
Podem fer ritmes amb utensilis quotidians com ara taules, graneres, etc.
Toni Amengual
Estudis de percussió llatina amb Miguel “Angá”, Nan Ercader i de percussió corporal amb Quim Gironell i Javier Romero.
Des del 1993 músic amb Latin Combo, Funky Time, Jaume Anglada, la Gran Orquesta Republicana... Enregistrament amb Andreu Muntaner, Música Nostra, Tomeu Penya, Jaume Anglada o Alfonso de la Sierra.
Actualment, professor de percussió llatina a “Factoria de Músics”. Tallers de Percussió corporal a diferents escoles de les Illes.

4.
Qui canta els seus mals espanta
(Interpretació de cançons)


Per què de vegades sentir cantar algú ens emociona i d’altres no hi feim gaire cas? La música ens ajuda a transmetre emocions, a contar històries, a mostrar sentiments, a generar ambients. Anem a veure què passa quan descobrim com interpretar una cançó i aconseguim emocionar, dibuixar somriures, explicar històries... T'atreveixes?
Atenció:
L’alumnat que hi participi ha de dur “aquella” cançó que vulguin treballar, en català (pròpia, versionada o adaptada) preparada. Dur-ne una base instrumental en format mp3 en un USB, o si toquen instruments que els duguin (en la mesura del possible). Roba còmoda.

Ernest Fuster
Actor, cantant i músic. Llicenciat en Publicitat i RRPP per la UAB i Titulat en Teatre Musical per l'Escola de Dansa i Teatre Musical Coco Comin on actualment exerceix de professor de teatre i cant. Acabant Grau professional en Jazz i Música Moderna. Completa la seva formació en teatre amb stages en centres de Londres i Nova York. Ha treballat en diverses produccions de teatre infantil . Ha participat i protagonitzat musicals com "Grease, "La Botiga dels Horrors", "T'estimo, ets perfecte, ja et canviaré", I també té experiència en el món audiovisual i del doblatge. I tot això havent passat per Trenta1 com a alumne, com a ajudant, i ara com a professor.
Actualment acaba d'estrenar el seu primer musical com a compositor, “INVISIBLE”
5.

Taller de Maquillatge

Taller de caracterització de diferents personatges de fantasia, tipus circ del Sol. Cada membre tindrà la possibilitat de dissenyar el seu propi personatge damunt paper i després realitzar-ho en directe. Treball amb aiguacolors.
Laura Sarabia
Ha treballat a gairebé totes les sèries de televisió de les Illes Balears (“Vallterra”, “Ous amb caragols”, “Laberint de passions”, etc). Ha treballat a diferents sèries de Madrid (“Un paso adelante”, “`Periodistas”, “Lobos”, etc) També ha treballat a diferents pel·lícules de cinema “La habitación del niño”, No somos nadies”, etc. També ha treballat al teatre Lliure i al Poliorama de Barcelona amb diferents muntatges. 
 
6.
Actuar!!!

És una proposta exprés pensada per fer tot el procés creatiu d’una escenificació: des de la creació d’una petita història modificada, d’una sola escena, passant per la realització del guió mental i/o improvisat fins a la representació final. El treball serà per grups, i diverses escenificacions, es farà una lectura prèvia en subgrups, repartició de rols, preparació i assajos.
La selecció i adaptació dels contes és a partir de El llibre dels contes del món. Històries i llegendes màgiques que es conten cada nit als cinc continents. Tothom jugarà el seu rol, aquests podran ser actors, directors, tècnics, figurinistes.. Disposaran de teles i cordills per crear algun tipus de vestuari. 
 
Xisca Puigserver
Llicenciada en Art dramàtic per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears, a més d’altra formació artística. És membre fundador de CENTIMETS TEATRE cia. de teatre infantil, i treballa en el següents muntatges “Cantant Animalades” “Vola Valentina” “Nassos i més”…. Actualment també treballa a “Phantasticus Llull” de Produccions del Mar, “El viatge a la font de xocolata” de Ferreret Teatre, “Històries Bestials” activitat educativa, al CaixaForum. Com a docent fa classes de teatre infantil i juvenil a diverses escoles, i tallers o activitats puntuals
7.
Taller de creació escènica amb noves tecnologies

Treballarem la creació des de 0, utilitzarem eines com la improvisació, la dramatúrgia, l’audiovisual i el testimoniatge. El mòbil serà un element fonamental per al nostre curs ja que serà el punt d’inspiració per a crear les escenes. A partir del material extret cercarem el dispositiu adequat que ens ajudi a composar la nostra creació.

Lluki Portas
Actriu, llicenciada en art dramàtic i especialitat interpretació textual. Encara que sempre s'ha sentit més atreta i interessada pel teatre de carrer, d’objectes, audiovisuals i noves dramatúrgies. El 2015 cursa el màster en creació d'arts de carrer. Membre de la companyia “Hermanos Picohueso”, “As Marias, i “Madame Lena”
8.
Un què, mil com
Hi ha una sola i única manera d’interpretar un text? d’interpretar una situació? d’interpretar un personatge? En aquest taller treballarem tots junts amb un únic què, i buscarem, jugarem, imaginarem, improvisarem i finalment crearem molts coms. Descobrirem que hi ha mil maneres i situacions dramàtiques, còmiques, surrealistes, reals, naturalistes, físiques, simbolistes, corals, etc d’interpretar, d’entendre i de crear un mini text o situació dramàtica. Finalment, amb tot el material es presentarà un mini espectacle.
Atreveix-te a jugar, atreveix-te a crear. Descobreix un tipus de teatre diferent, creatiu i únic: el teu.

Elena Nieto
Graduada per l'Institut del Teatre de Barcelona. Combina els seus estudis d’interpretació amb estudis de cant fent classes de cant líric .
En el camp professional cal destacar “El Rinoceront” d’Eugéne Ionesco (direcció Carme Portaceli –Teatre Estudi-) i “Les dones sàvies” de Molière (direcció Frederic Roda –Sala Scanner-). Ha realitzat una mini gira per Barcelona i Mallorca amb “Aldarulls” un musical de Mon Joan Tiquat i Víctor Ferragut.
Treballà durant sis mesos a la Televisió de les Illes Balears (IB3) fent d'humorista al programa "Au idò". Ha participat en diversos curtmetratges. L’any 2012 fa el salt a la gran pantalla amb la sèrie "13 maneres de quedar-se sol". També participà en la pel·lícula de la sèrie, dirigida per Pau Ortiz.
9.
Teatre - dansa:

El Teatre-dansa és una fusió d'aquestes dues disciplines que intenta treure el màxim potencial expressiu fent servir els avantatges de cadascuna. L'expressivitat del teatre i la dinàmica de la dansa s'ajunten per rear un llenguatge modern que aglutina el millor de les dues disciplines. Treballarem des del moviment propi de cadascú i des del moviment del grup, fent servir el concepte de cor per trobar una manera d'expressió.
Atenció: Els alumnes han de dur un coixí.

Mar Verdera
Actriu nascuda a Mallorca el 1989. Llicenciada en Art Dramàtic per l’ institut del Teatre de Barcelona, s’especialitza en teatre gestual mentre continua la seva formació com a ballarina. Es forma amb professionals del teatre com Agnés Delachair, Stephane Levy, Moreno Bernardi, Roberto Romei o Alfred Cases. És co-fundadora de la companyia Desgraciarts, amb què realitza
vàries gires per Catalunya amb espectacles de creació pròpia

10.
Curs de creació i treball del temps teatral
Es tracta de construir un diàleg senzill, un acció quotidiana, una petita història per a finalment desconstruir-la mitjançant el treball del temps. L’acció pot passar ràpida o lenta; per parts; del principi al final o a l’inrevés; seguida o amb pauses. El temps teatral és una eina i un recurs que ens pot servir per enriquir una escena que en un primer moment podria semblar d’allò més insípida.
Lluís Valenciano
Llicenciat en art dramàtic per l’ESADIB, i amb el títol de màster universitari en estudis avançats de teatre especialitat direcció. Continua la seva formació actoral en el CISBIT (Centro Internaziole Studi di Biomeccanica Teatrale). Ha participat dirigit i actuat en vàries obres teatrals. Com actor televisiu ha participat a les sèries de Mossèn capellà; Llàgrima de sang. En el 2011 obtingué el premi Art jove de teatre i en el 2014 com a millor director amateur. A més a més, té una llarga experiència com a docent teatral.
11.
Del còmic al teatre
A partir d’una selecció d’històries gràfiques treballarem la comprensió del llenguatge del còmic directe i sintètic, i convertirem aquelles historietes en teatre escenificat. 
 
Toni Masegosa
Antoni Masegosa Monserrat (Llucmajor, 1965) és diplomat en Art Dramàtic en l’especialitat de teatre de titelles per l’Institut de teatre de Barcelona, és actor i artista titellaire.
12.
Teatre documental
S’ hi farà un enfocament eminentment pràctic: Faran una feina de recerca a partir d’un tema proposat durant tota la jornada, després en faran la redacció teatral i en faran una lectura dramatitzada.


Jaume Miró
Llicenciat en Filosofia, Postgraduat en Filosofia contemporània i Especialista Universitari en Guió i Produccions de Continguts Televisius. Com a guionista i dramaturg s’ha format en diferents cursos impartits per José Sanchis Sinisterra, Syd Field, la factoria de comèdia The Second City, Albert Boadella o David Harrower, entre d’altres. Ha escrit les obres teatrals Noctàmbuls (1997), El funeral d’en Singelpeu (2000), Fuga (2003), L’Atlàntida (2005), Llata, història d’un retorn (2005), Adults Normals (Premi de Textos Teatrals Pare Colom 2010), Diari d’una miliciana (2009. Premi Teatre Principal de Palma 2012), In the backyard (2011. 2n Premi Art Jove de Produccions d’Espectacles de Petit Format), Panfonteta (2013) i Dels llargs camins (2014. Premi millor espectacle i Premi millor text 2014 dels Teatres Públics de les Illes Balears), la majoria de les quals s’han estrenat i publicat. Així mateix, és autor de diferents obres de teatre infantil i autor i director d’obres per a diferents edicions de Microteatre i Teatre Breu a les Balears. El 1999 va fundar la companyia Noctàmbuls.


La diada va ser molt completa i el programa es va seguir tal com havia previst l' organització. La principal novetat d'enguany era, per una part, la presentació del projecte Principal Jove als professors assistents i per l'altra, la presentació de tres preces de teatre breu, en concret del teatre de barra (Romeu i Julieta, Medea ...).
Hi va haver l'habitual recepció dels participants. Enguany se'ls demanava que duguessin (o que ho preparassin allà si no el portaven fet)  un complement fet de diari (capells, diademes, faltes, guardapits...)
Tot a punt per a l'arribada dels participants

 
Na Margalida Sureda a dalt i na Jerònima Aulet (exprofse del Madina) a la recepció




Aquest són els participants del nostre institut enguany

Les dues cares del teatre esperaven l'arribada dels joves i dels professors





L'arribada

Na Lorena Flores ens hi ha acompanyat enguany.

Reunió amb els professors de taller



Presentació del projecte Principal Jove



Feren un tast del taller del Principal Jove als profes

Després de les presentacions, tothom es distribuí en diferents tallers.
A migdia, abans de dinar, representaren 3 peces  de teatre de barra

Medea


Romeu i Julieta

Després, temps de dinar.
Dia de trobades i reencontres. Mirau part dels exmadiners que hi vàrem participar:

Foto de part de la família madinera

Horabaixa, la segona sessió dels tallers. 


Per acabar la jornada, tothom va pujar a l'escenari per fer un tast a la resta del que havien treballat a cadascun dels tallers. N'hi va haver alguns dels nostres que varen acabar la jornada amb aquesta pinta:



Una mostra de la feina que feren al taller de maquillatge




Aquí part dels professors de taller

I unes instantànies de les presentacions dels diferents tallers










I quan tothom ha partit, encara ens queda recollir i fer balanç. Coneixeu aquests d'altres?

na Mercè Rafeques
na Maite Nieto

N'Ernest Fuster i n' Elena Nieto (exalumnes del centre)  que hi assistiren com a professors de taller



 I és que l'Encontre de Teatre s'ha convertit en lloc de retrobada d'amics i d'amants  -joves i no tan joves- del món del teatre en general i del teatre escolar en particular!
Gràcies Trenta-1 per fer-ho possible.
Visca el Teatre!
Visquen tots els madiners i exmadiners, profes i alumnes, que estimen  i treballen pel teatre!!!

Si voleu llegir l'article que es va publicar al Diari de Balears digital del 27è Encontre podeu clicar aquí damunt


26è Encontre de Teatre
Va tenir lloc a Andratx ahir, dilluns dia 10 d' abril de 2017. Enguany hi hem tornat a participar però, no sabem ben bé el motiu, però ens ha costat trobar jovenets que hi volguessin assistir! I tan bé que s'ho varen passar els que hi assistiren!
Aquí teniu el programa de la jornada.


Els tallers que els assistents varen poder elegir  són aquests: 
Taller 1:Què sera, serà  amb n' Àlex Tejedor.
Taller 2: Vull fer cine, amb n'Oliver Romero
Tallr 3: Percussió corporal, amb Toni Amengual
Taller 4: Teatre amb banda sonora  o com crear escenes musicals), amb n' Ernest Fuster.
Taller 5: Teatre musical, amb n' Elsa Salord, n' Esther Martínez io en Nabil Canyelles.
Taller 6: Actuar!! amb na Xisca Puigserver
Taller 7: Creació de personatge amb en Xavi Vela
Taller 8: Un què, mil coms amb n' Elena Nieto.
Taller 9: Mim corporal dramàtic.
Taller 10: Creació col·lectiva amb na Kelly Martínez
Com podeu veure dos dels tallers estaven conduïts per dos exalumnes nostres: n' Ernest Fuster i n' Elena Nieto.


 







També hem de dir que el logo de la jornada, que surt al programa, a les camisetes de l' organització i a les xapes que varen regalar a tots els participants, ha estat elaborat per la guanyadora del Concurs de Logo de l' edició d'enguany que organitza l' Associació Trenta-1, i és na Marta Juaneda, de 1r d' ESO C, amb la supervisió dels professors Miquel Cereceda i Henar Jiménez. Gràcies perquè tothom ens va felicitar  de com havien quedat.


Mirau quina xulada!

 
L' Encontre és un lloc de retrobada. Hi vàrem coincidir amb exalumnes i amb  professors que han estat al centre: na Mercè Rafeque, n' Antònia Ximenis, na Xesca Salvà, en Miquel Company, na Margalida Sureda, en Miquel Gijón, na Jerònia Aulet, Xesca Cabot... i d' altres que hi són ara: na Marta Fluxà, n' Antònia Maria Andreu i na Lena.

Els joves representants nostres d'enguany






Aquí vos penjam unes imatges en què surten els nostres alumnes als tallers que varen participar i alguns altres perquè us faceu una idea de la moguda.



Ernest Fuster


Aquí els veim durant el taller






A migdia, vàrem poder conèixer de la mà de tres joves de 1r d' ESO de l' IES Binissalem el projecte d'enguany, que han titulat Corr pressa, sobre el món  dels refugiats, que explicaren als participants totes les activitats que havien  organitzat. Ens mostraren imatges de la feina i un vídeo en què es descrivia les condicions en què viuen   els refugiats.  N' hi va haver més d'un que es va emocionar.









Després segons el programa, es va representar  Fronteres, una obra de gest que il·lustrava la temàtica dels refugiats













 Els actors després de la funció,  contestaren les preguntes dels joves, en un col·loqui força animat.

L'hora de dinar tothom aprofita per descansar i tal vegada, per fer noves coneixences

 Aprofitant el parèntesi del dinar, es va enregistrar un Mannequing Challenge. En tenir l' enllaç us el penjarem.


Horabaixa, seguim amb la segona sessió de tallers









Què serà, serà






La jornada sempre acaba amb una petita mostra del que ha fet cada taller 
La foto no és gaire bona però són els monitors de la jornada
Percussió corporal

Taller de Teatre Musical


Creació de personatge



I quan tothom ha partit, toca recollir...



Quan tothom se n'ha anat, moment de recollir-ho tot

 Acabam molt cansats, però contents  per la feina feta i amb les piles carregades.


25è Encontre de teatre
Està previst que  es realitzi a Artà els dies 30 i 31 de març de 2015. Els centres que hi participen  han votat si volen que duri un o dos dies i ha guanyat que en duri dos.

Han formulat inscripció: IES Marratxí, IES Llorenç Garcias i Font, IES Baltasar Porcel, IES Can Peu Blanc, IES Sineu, IES Berenguer d'Anoia, IEs Son Rul·lan, IES Capdepera, IES Binissalem, IES Josep Mª Quadrado (de Menorca), IES Ramon Llull, IES Josep Font i Trias i IES Calvià, IES Guillem Sagrera i IES Sor Isabel de Villena ( del País Valencià)  i l'IES Madina Mayurqa, naturalment.


Si vols saber més informació del 25è Encontre, clica aquí
Ara estam recuperant les forces i després de les vacances, hi penjarem les fotos d'enguany. 



Cartell que portàrem a Artà i que fa referència als 25 anys de celebració de l'Encontre i de la inauguració en aquest edifici del nostre centre
Taller de Dansa Aplicada al Teatre


Hàppening de recepció


Taller: Un què, mil coms. Coneixeu la professora? és n'Elena Nieto, exalumna del centre



Taller de percussió corporal

Taller d'Improvisació


Taller de Màscares



Hàppening per desxondir-se


Happening: Amollàrem 100 bufetes al centre mentre es repetien unes frases d'un text escrit per na Xesca Cabot

Tots tenen en comú una mateixa cosa. Quina? Tots hem passat pel Madina!!!



El nostre grup, a punt de partir cap a Ciutat



El gran grup de participants. On és Wally? Us hi  trobau?

Part de l'organització Trenta-1. Hi coneixeu na Mercè Rafeques?  És una exprofessora del nostre centre.

I aquí uns quants vinculats al Madina: Margalida Sureda, Xesca Cabot, Lena Serra, Elena Nieto i Ernest Fuster.


Els tallers presenten les seves feines davant el públic






















Ha estat molt bé poder recuperar, encara que sigui de manera excepcional, dos dies d'Encontre. 
Llarga vida, a l'Encontre de Teatre !!!

 

24è Encontre de teatre
Dimarts dia 15 d'abril es va fer a Andratx la 24na edició de l'Encontre de Teatre en Català a l'Ensenyament Secundari. Una petita representació dels nostres alumnes hi anà.
Finalment, 14 centres, 11 tallers, 11 professors de tallers, una trentena de professors acompanyants i l'organització, a càrrec de l'Associació Trenta-1 ho feren possible. Participaren a uns tallers d'aprofundiment (dansa, improvisació, text, conte, microteatre, musical...) i llavors pujaren a l'escenari per mostrar a la resta el que hi havien treballat.
Aquí teniu el programa de la jornada.



ANDRATX, 15 D'ABRIL DE 2014

PROGRAMA
Matí
8.00h: Trasllat cap a Andratx
9.00-10.15h: Recepció i animació als voltants del Teatre Sa Teulera
10.30-11.30h: Primera sessió de tallers
Descans
11.45-13.00h: Segona sessió de tallers
13.15-14.15h: Representació de l’obra Radiografies  de la companyia La Impaciència al Teatre Sa Teulera
14.15-14.45h: Col·loqui amb els actors.
Migdia
14.45-14.45h: Dinar (a càrrec de cada participant)
Horabaixa
15.45-17.30h: Tercera sessió de tallers
17.45-19.00h: Mostra dels tallers
20.00h: Partida dels autocars des d’Andratx
Centres participants a l'edició d'enguany:

    •  IES Son Rul·lan
    •  IES Guillem Sagrera
    •  IES Madina Mayurqa 
    •  IES Antoni Maura,
    •  IES Juníper Serra 
    •  IES Berenguer d’Anoia 
    •  IES Marratxí
    •  IES Arenal
    •  IES Llucmajor
    •  Col·legi La Porciúncua
    •  IES Binissalem
    •  IES Baltasar Porcel
    •  IES Calvià 
    •  IES Sineu




TALLERS

Taller núm. 1: Impro per a cervells kamikazes!

Monitor: Pere Pau Sancho de la Jordana

Lloc de realització: Sala Gran del Casal de Joves


Taller núm. 2: Dit i fet

Monitor: Àlex Tejedor

Lloc de realització: Recepció del Teatre


Taller núm. 3: Dansa aplicada al teatre

Monitor: Ramon Ginard Servera

Lloc de realització:Sala de dansa de l'escola de Música


Taller núm. 4: Percussió corporal (ANUL:LAT)

Monitor: Toni Amengual

Lloc de realització: Auditori Escola de Música


Taller núm. 5: D'Andratx a Broadway (Teatre Musical)

Monitor: Ernest Fuster

Lloc de realització: Pista poliesportiva del Palau d'Esports

Taller núm. 6: Peces breus en espais no convencionals:

Microteatre

Monitor: Josep R. Cerdà

Lloc de realització: Golfes del Casal de Joves


Taller núm. 7: Contes alternatius

Monitor: Xesca Puigserver
Lloc de realització:Vestuari 1 del Teatre
Taller núm. 8: Ni una paraula
Monitor: Josuè Guasch
Lloc de realització:Pista poliesportiva del Palau d'esports
Taller núm. 9: Imaginació al poder!
Monitor: Elena Nieto
Lloc de realització: Vestuari 2 del Teatre
Taller núm. 10: Una frase, un personatge
Monitor: Jeroni Obrador
Lloc de realització: Aula de Teatre de l'Institut
Taller núm. 11: Laboratori de teatre físic
Monitor: Joan Miquel Artigues
Lloc de realització: Sala social del Palau d'esports

 Perquè els que no hi   vàreu poder venir, us en faceu una idea i per fer-vos dentetes, aquí teniu unes imatges de la jornada. Pocs però bons.  Per què? perquè no hi va haver jornades culturals al nostre institut i això va fer que molts de professors  aprofitassin aquests darrers dies de trimestre per fer exàmens abans de Pasqua. 








Afegeix la llegenda


















23è Encontre de Teatre (Andratx,     març 2013)




El grup participant del Madina a l'edició d'enguany

Recepció dels participants: Cada participant es va costumitzar la camiseta de record del 23è Encontre


Microteatre a les golfes del teatre

El professorat acompanyant

L'organització, a càrrec de l'Associació Trenta-1

Dansa aplicada al teatre




Col·loqui amb els actors

Microteatre, al bar del teatre

El Mecanoscrit del Segon Origen, la base de l'espectacle que pogueren veure els assistents



Els profes d'enguany

Microteatre, al local de joves












22è Encontre de Teatre ( Artà, 2011)

























































XVIII Encontre de Teatre (Artà,  2 i 3 d'abril de 2007)







La recepció dels participants

Hàppening d'arribada a càrrec dels alumnes artanencs

Animació de benvinguda

Salutació als participants

Els alumnes del Madina es presenten  i pugen damunt l'escenari


Foto col·lectiva

Els professors de taller. Trobau el vostre?


Tres alumnes nostres... el lema era la majoria d'edat... els 18 anys... es nota?


Actuació de companys d'altres centres

XVII Encontre de Teatre (Artà, 10 i 11 d'abril)
Foto col·lectiva de tots els participants... us hi trobau?


Taller conduït per Valentí Piñot


Taller d'expressió corporal

La coneixeu? És clar! na Pilar Riera

Treballant la veu

Coneixeu en David Marín? En plena acció .. un hàppening




Fanny Marí treballant  tècnica vocal

Foto col·lectiva dels participants del  Madina











XVI Encontre de Teatre (Artà)
Tothom havia de dur alguna cosa per tapar el cap... es nota?

N'hi va haver de molt originals

No ho trobau?

El grup que hi assistí aquell any

Hàppening davant el teatre
Foto col·lectiva del grup  a l'arribada a Artà



 
El Madina es presenta fent l'exercici del telèfon













XV Encontre de Teatre ( Artà, 5 i 6 d'abril de 2004)

Vet aquí el programa 





I aquí la foto col.lectiva  de tots els  participants  












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Hola, aquest blog és obert a les vostres opinions, sempre constructives. Salutacions